Over piraterij en nieuwe media

Via een tweet van @robyguns kwam ik terecht op een artikel van Thomas Baekdal.

Baekdal vindt het niet kunnen dat mensen zijn boeken illegaal downloaden. Piraterij is een probleem voor mensen die leven van content. Als content kopen makkelijk, praktisch en betaalbaar is, vallen alle “goede” redenen weg.
Maar een heel groot deel van die piraten zou voor die specifieke content niet betalen. De waarde die ze aan die content hechten is lager dan de prijs. Als het enkel tegen betaling beschikbaar wordt, dan haken ze af.

Je kan dus niet zomaar zeggen dat elke illegale kopie een gemiste verkoop is. Door de kost op 0 te brengen, is het bereik dat die content heeft plots véél groter. Wat verlies je dan als auteur? De mensen die er wel voor zouden betalen indien ze het niet gratis konden krijgen. Niemand weet hoe groot dat segment van de bevolking is, maar we weten wel dat het enorm afneemt.

Hoe weten we dat? Omdat het aantal mensen dat via legale weg content koopt enorm toeneemt. Diensten als Spotify voor muziek, Netflix voor films en series, Kindle voor boeken, Steam voor games,… bereiken miljoenen mensen. Het is makkelijk, praktisch en betaalbaar. Dat is altijd al de sleutel geweest.

Maar er is meer. Een onafhankelijke artiest die een persoonlijke band opbouwt met fans heeft niet zoveel tussenpersonen meer nodig. Die fans zijn met veel plezier bereid om de artiest te steunen. Bereidheid om een artiest te steunen is een héél belangrijk iets, zowat de hoeksteen van de nieuwe populaire media. En bijna altijd is die content ook gratis beschikbaar.